• Guus van 't Pad Bosch

Tips voor hardlopers en triatleten: hoe organiseer je je kleding en schoenen zo efficiënt mogelijk?

Voor elke sporter maakt kleding en schoeisel een belangrijk onderdeel uit van de sport. Je wilt als schaatser goed passende schaatsen en als skiër een comfortabel skipak. Dat is voor hardlopers en triatleten niet anders. Goede kleding, schoenen en veters zijn voor beide sporters onmisbaar. Maar hoe zorg je ervoor dat je schoenen zo comfortabel mogelijk zitten en hoe zorg je voor een snelle kledingwissel? GREEPERS snelveters kunnen onderdeel uitmaken van een geslaagde race, dus we helpen je graag met een aantal tips.


Wat moet ik kiezen; elastische veters, triatlonveters of snelveters?

Als je op zoek gaat naar een goed vetersysteem voor een triatlon of hardlopen zul je merken dat er een grote keuze is. Afgeraden wordt om te lopen met gewone veters. Je verliest hiermee tijd bij het aan en uittrekken. Daarnaast kun je de veters te strak of te los veteren. Te strak zorgt voor beknelling en ongemak tijdens het lopen. Dit gebeurt al snel omdat je voeten altijd wat opzwellen tijdens het lopen. En je veters te los strikken zit ook niet prettig en kan je bovendien behoorlijke blessures opleveren.

Elastische veters worden gebruikt door verschillende sporters en bieden als voordeel dat ze mee rekken, dus bij het opzwellen van de voet loop je niet zo snel de kans dat de schoen gaat knellen. Wat echter door veel mensen als nadeel wordt ervaren is het feit dat elastische veters minder ondersteuning bieden. Je schoen sluit niet meer goed op de voet aan wat tot mindere prestaties leidt of zelfs blessures.


GREEPERS snelveters zijn gemakkelijk en snel

De GREEPERS veters worden door triatleten en hardlopers gebruikt vanwege het enorme gemak en de snelheid tijdens het gebruik. De veters zijn stevig en bieden dus een goede ondersteuning. Maar daarnaast zorgt het snelsluit systeem ervoor dat je met één simpele handeling je schoen aan en uit trekt. Ook het bijstellen van de veters is een fluitje van een cent. Dit zijn bij uitstek dé triatlonveters voor degenen die snel willen wisselen en geen tijd willen verliezen tijdens het aantrekken van hun schoenen.


Tips voor een snelle kleding wissel

Hardlopers en triatleten willen voor de race comfortabele kleding dragen, maar wanneer er tijdens een race gewisseld moet worden, moet dat wel snel en makkelijk kunnen. Wij hebben een paar tips voor je:


  1. Oefen thuis een paar keer met aan- en uittrekken van de verschillende kledingstukken en het aantrekken van je schoenen. Doe dit ook in de volgorde die je tijdens ene race wilt aanhouden.

  2. Bekijk voor de race de wisselzone goed: waar kom je er in en waar moet je er uit? Waar staat je fiets.

  3. Benut de wisselzone slim. Je kunt al lopende al kledingstukken en accessoires uittrekken.

  4. Trek alleen aan wat je echt nodig hebt. Wat je niet aan hebt, hoef je ook niet uit te trekken.

  5. Helm, petje, bril zijn allemaal zaken die je ook lopend kunt opzetten. Zo gaat er in de wisselzone geen kostbare tijd verloren aan het opzetten van je helm.

  6. Leg je kleding in de juiste volgorde klaar, dat scheelt een hoop stress bij het zoeken naar je shirt bijvoorbeeld.

  7. Een algemene tip: zorg voor ingelopen schoenen. Een race, triatlon of hardloopwedstrijd, loop je niet op net nieuwe schoenen. Zorg dat je veters in orde zijn. Check ze even, zodat je niet halverwege de race met een geknapte schoenveter zit.

Al met al vergt de voorbereiding voor een race veel werk, maar als je dat goed doet en een uitgekiende planning maakt, levert je dat tijdens de race weer tijdswinst op. Wij van GREEPERS zijn van mening dat onze veters bij kunnen dragen aan een snelle tijd in de wisselzone, maar ook comfort en gemak tijdens het lopen. Probeer deze snelveters uit tijdens je volgende wedstrijd en overtuig jezelf!

Ben Allen, Australisch professioneel triatleet, gespecialiseerd in de Ironman 70.3, lange afstandsraces en in 2016 APAC Xterra kampioen.

0 keer bekeken

Greeper Benelux

Ontdek

BTW nr op aanvraag

Help

Sociale media

© 2018 - GREEPER BENELUX